Kecskemét, Jászberény, Debrecen Hétfő - Péntek: Nyitva, Szombat-Vasárnap: Zárva +36303808808

Amit az MR vizsgálatról tudni érdemes

Hasi vizsgálat

A májban vagy a vesékben lévő gócok, a mellékvesék elváltozásai, a hasnyálmirigy gyulladásos vagy daganatos betegsége esetén alkalmazandó vizsgálat. Epeutakat érintő kórképeknél lehetőség van MRCP végzésére. A vékony, – és vastagbél gyulladásos betegségeiben MR – enterográfiát végzünk orális kontrasztanyag itatással

Koponya vizsgálat

Leggyakrabban fejfájás, szédülés, szellemi hanyatlás, daganatos betegségek, epilepszia, stroke esetén végezzük, illetve az agyi erek állapotának megítélésére. Szükség esetén intravénás kontrasztanyag adásával pontosíthatóak egyes kórképek. Lehetőség van a hypophysis, orbita, belső fül vizsgálatára is.

Ízületi MR vizsgálat

Mozgásszervi problémák, ízületi fájdalmak esetén akár gyulladásos vagy traumás eltérések megítélésére alkalmazzuk. Lehetőség van a váll, könyök, csukló, kézfej, csípő, térd, boka, lábfej vizsgálatára. Jól ábrázolhatóak a szalagok, porcok, izmok, és a csontokban lévő elváltozások is.

Kismedencei vizsgálat

Leggyakrabban nőgyógyászati panaszok (endometriosis, méhtest, méhnyak, petefészek daganatok), a prostata gyulladásos vagy daganatos betegségei, húgyhólyag és végbél daganatok esetén végezzük.

Nyaki lágyrész vizsgálat

Leginkább a garat és gége daganatos megbetegedéseiben, a daganat kiterjedését, illetve a nyirokcsomó érintettséget vizsgáljuk.

Gerinc vizsgálat

A gerincfájdalmak hátterében legtöbbször gerincsérv áll, de gyulladásos, traumás, daganatok és áttétek kimutatására is végezzük.

Mi az MR?

Az MR vizsgálat erős mágneses térben, egy alagútszerű gépben történik, melynek során a vizsgálandó testrészről és szervekről különböző síkokban készítünk felvételeket. Ezzel az eljárással nagy pontossággal kimutathatóak a kóros elváltozások, sugárterhelés, és egyéb káros biológiai hatások nélkül.

Mikor szükséges az MR vizsgálat?

Az eljárással gyakorlatilag minden testtájék vizsgálható, így akár ízületi-,vagy gerincpanaszok esetén, gyulladásos, vagy daganatos betegségek kimutatására alkalmas.

Leginkább az agy, agyi erek, a gerinc szakaszainak és az ízületek vizsgálatára alkalmazott módszer, de a nyaki lágyrészek, mellkasfali, mediastinális, hasi, kismedencei és a végtagi lágyrészek vizsgálatára is kiválóan alkalmas, megbízható eljárás.

Amennyiben Önnek a panaszait már vizsgálták más módszerrel, de annak eredménye nem vezetett teljes diagnózishoz, vagy elsődleges módszerként az MR vizsgálatra esett a választás, megbízható, és fájdalommentes módon segít a probléma hátterének kimutatásában.

A vizsgálat – miután nem jár sugárterheléssel – beutaló nélkül is elvégezhető, azaz Önmaga által is kezdeményezheti. Ebben az esetben a radiológus orvossal, vagy a szakdolgozónkkal kell konzultálnia, hogy az Önnek a megfelelő vizsgálatot tudjuk elvégezni.

Ha Önnek van szakorvosi javaslata, vagy beutalója, a vizsgálati indikáció egyértelművé teszi, hogy mire irányuljon a vizsgálat.

Mikor nem végezhető el az MR vizsgálat?

Amennyiben az Ön szervezetébe pacemakert (szívritmus szabályozót, olyan fémprotézist, vagy más fémanyagot, illetve elektromos árammal működő készüléket (pl. hallókészülék) ültettek be, amely miatt az MR vizsgálat nem végezhető el. Vannak fémprotézisek, amelyek nem gátolják az MR vizsgálat elvégzését. A beültetett protézisekről és implantátumokról a behelyezést végző orvos igazolása alapján, miszerint az eszköz MR kompatibilis, a vizsgálat elvégezhető.

Fennálló várandósság esetén a vizsgálatot nem végezzük el.

Abban az esetben, ha Ön klausztrofóbiás, a vizsgálat alatt bent tartózkodhat egy személy, jelenlétével Önt megnyugtatva, mely a vizsgálat kivitelezését megkönnyíti.

Az MR vizsgálat menete

Általában az MR vizsgálat ideje 15-60 perc. A vizsgálatot leggyakrabban hanyattfekvő helyzetben történnek, egyes vizsgálatokat hason fekve. Önmagában a vizsgálat nem fájdalmas, de a szűk vizsgálótér klausztrofóbia esetén nem minden esetben kivitelezhető.

A vizsgálat idején a gép hangos kattogó, zakatoló hangokat ad ki, ennek csökkentére füldugót vagy   fülhallgatót adunk. Amennyiben a vizsgálat alatt olyan probléma lép fel, amely miatt a vizsgálat megszakítását kéri, ezt egy gumipumpa megnyomásával megteheti, melyet a vizsgálat előtt odaadunk Önnek.

Ha utasításokra van szükség – pl. hasi vizsgálatnál a légvétel visszatartására – ezt kollégánk mikrofonon keresztül tudja megtenni.

A vizsgálat ideje alatt nagyon fontos a mozdulatlan testtartás, mert a mozgásból eredő műtermékek a képminőség romlását okozzák, esetenként a vizsgálatot értékelhetetlenné teszik.

Mikor van szükség kontrasztanyag adására?

A beutaló diagnózistól, illetve a vizsgálandó szervtől, testrésztől függően intravénás kontrasztanyag adása válhat szükségessé, amelyet a vénába helyezett tűn vagy branülön keresztül kézi befecskendezéssel, vagy injektorral adunk be.  A kontrasztanyag beadásához az Ön írásos beleegyezés szükséges. Alkalmazása minden esetben a szakmai ajánlások figyelembevételével történik. A kontrasztanyag beadásakor ritkán fémes ízt érezhet. Kontrasztanyag allergia igen ritkán fordul elő. Allergiás reakció esetén viszketés, bőrpír, ajak-, nyelv-, torokduzzanat, orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Amennyiben a kontrasztanyag adás közben, vagy után bármelyik tünet jelentkezik, azonnal jelezze ezt kollégánknak. A kontrasztanyag allergia szövődményeinek elhárítására fel vagyunk készülve.  Előfordulhat, hogy a tünetek akár a vizsgálatot követő 24 óra múlva jelentkeznek, ebben az esetben a háziorvosát, vagy a területileg illetékes sürgősségi ambulanciát haladéktalanul keresse fel!

Előfordulhat, hogy a vénák falának gyengesége következtében a kontrasztanyag kilép a vénából – átszivárog a szövetek felé, és enyhébb, vagy súlyosabb gyulladásos tüneteket okozhat a kikerült kontrasztanyag mennyiségétől függően.

Szoptatás ideje alatt a kontrasztanyag adásáról feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, valamint a radiológussal. Amennyiben kontrasztanyag adása szükséges, a vizsgálatot követő 48 órában a tejet le kell fejni, és kiönteni, gyermekének ne adja!

Veseelégtelenségben az intravénás kontrasztanyag adása ellenjavallt, kérjük, hogy vesefunkcióra vonatkozó laboreredményét a vizsgálatra hozza magával!

Az MR vizsgálat eredménye

A vizsgálatot követően az elkészült felvételeket radiológus szakorvos leletezi, amelyről írásos véleményt ad.

Az elkészült eredményt átveheti központunkban személyesen, vagy megkaphatja e-mailben.

 

 

 

hu_HUHungarian